Dags för ett nytt besök i Trollhättetinget. I dag är det några månader in på 1909 som ska behandlas. Bland annat får vi veta hur en äkta ligist är och om ett otillfredsställande fabriksbygge, det talas om misshandel och ett dansgille med efterspel, och lite mer förstås.
Otillfredsställande fabriksbygge
I ett mål mellan Svenska Tacksfabrikens byggmästare och dess ägare framställdes en del ganska grava anmärkningar mot fabriksbyggnaden. Det påstods att mindre godt tegel använts, att grunden på vissa ställen var för svag, att byggnaden ej var uppförd i öfverensstämmelse med ritningarna etc. Två inkallade vittnen vitsordade dessa påståenden af hvilka en del av byggmästaren medgafs, en del bestredos. Målet uppsköts.
Det är tydligen ganska o t a c k s a m t att bygga för tacksfabriken, och ännu mera så att stämma den, ty nu stod käranden som svaranden, om icke officiellt så dock i värkligheten.
Vid ett senare sammanträde, styrker Tacksfabriken att byggnaden icke innehåller föreskrifna mått och att ej fullgodt material blifvit användt vid byggnadens uppförande. Ganska graverande saker framkommo vid senaste rannsakningen. Nabbensbergs tegelbruk hade levererat sten och svarandens ombud förklarade att god sten användts. Att märka är att svaranden äger aktiemajoriteten i Nabbensbergs tegelbruk, och det väckte ej ringa uppmärksamhet då ett vittne, förman vid tegelbruket, omtalade att den sten som användts vid byggnaden var värd 20,50 kronor i stället för 32 kronor för 1 000 sten, som skulle utgjort priset om stenen varit i enlighet med det framförda påståendet.
Våld mot ordningsman
En arbetare var instämd för fylleri och våld mot ordningsman i Grand Hotells tredjeklass utskänkning. Mannen erkände fylleriförseelsen, men nekade till våldet.
En äkta ligist
En lymmel från Strömslund, som af domaren erhöll en välbehöflig varning, afbröt denne och begärde sin dom. När sedan domaren satte i fråga om han var nykter, blef han, hvad i dagligt tal kallas ”uppkäftig”. Efterräkning följer.
Dansgille med efterspel
Herr AA hade anmält KD från Grunnebo för misshandel. Ett vittne vitsordade att han och målsägaren varit tillsammans på ett dansgille där de utfört musiken. När de sedan hunnit till Grunnebo station på väg till sina hem, hade de öfverfallits af svaranden och hans broder, som utan orsak tilldelade dem flera slag och sparkar. Då de sedan dragit ut i väntsalen inkastades dit en större sten, som träffade målsägaren i hufvudet och där åstadkom ett starkt blödande sår. Hvem som kastade stenen visste ej vittnet. KD dömdes att betala 75 kronor samt erlägga ersättning för sveda och värk.
En kulturens förkämpe
En yngling, PP i Kvarnaveden, var instämd för hemfridsbrott af hämnd hos regementspastor L i Lilla Edet.
Hemfridsbrottet bestod däri att PP aflyft grinden utanför pastorns bostad, och därefter på gröfsta sätt osnyggat å den till byggnaden ledande trappan. Svaranden erkände hemfridsbrottet, men förnekade att han handlat af hämnd.
Till en i hans sällskap varande person hade han dock yttrat att han var afvogt stämd mot pastor L emedan pastorn höll folket i okunnighet och på en låg kulturnivå.
En skön kulturens förkämpe. Utslag faller vid tredje sammanträdet.
Vid nästa tillfälle konstateras det att PP burit sig illa åt mot pastor L. Hemfridsbrottet kostade PP 50 kronor. Det finns både billigare och mera kulturella nöjen, menar tidningen i sammanhanget.
Ölmålet i Lilla Edet
förekom ånyo. Fyra vittnen voro instämda, hvaraf ett par vitsordade att de förtärt öl med mat å gästgifvaregården i Lilla Edet. Som de voro bosatta i Bohuslän ansågs dock uppassaren i utskänkningslokalen, att de voro resande.
Svaranden M begärde att bli skilld från målet, enär han förmanat uppassaren att noga beakta föreskrifterna, och själf hade han intet med ölutskänkningen att göra.
Utslaget faller vid fjärde sammanträdet.
Olaga brännvinsförsäljning
En AC från trakten av Lilla Edet var instämd för olaga brännvinsförsäljning. Han var förut straffad för samma förseelse.
Fyra vittnen intygade att de lämnat en person pänningar för inköp af brännvin, hvilket de sedan fått hämta hos AC. Han dömdes att böta 75 kronor. Det var andra resan.
Misshandel
En EJ från Lagmansered var instämd för det han öfverfallit och misshandlat fröken L. Svaranden hade slagit målsägaren med en träbock i hufvudet. Till följd af misshandeln hade målsägaren länge varit sjuk, och ovisst är om ej framtida med kan följa. Svaranden nekade hvarför målet sköts upp. Målet togs upp vid ett senare tillfälle då ett par vittnen hördes. Svaranden bestred käromålet. Utlåtande vid nästa sammanträde.
Vid nästa sammanträde framkom ingenting ytterligare i målet. Däremot framkommer mer uppgifter för tidningsläsaren, såsom att fröken L misshandlats i en vedbod, så att framtida men möjligen kan följa. Ett kvinnligt vittne hördes, men som domaren – med hvad rätt vilja tidningen icke yttra sig om – ansåg att hon ville undanhålla rätten sanningen, blef hon hänvisad till sin själasörjare. Flickans principal har, på tillfrågan, upplyst att han har de allra bästa åsikter om henne.
Vid nästa tillfälle hördes fyra vittnen, men det framkom inget af synnerlig vikt. Dock intygade ett vittne att det på danstillställningen allmänt ansågs att EJ var den som slagit fröken L.
Mer misshandel
AA från Nossebro-trakten var anmäld av GA från samma ort som misstänkt för misshandel. Målsägaren hade i berusadt tillstånd kommit hem från marknaden i Nossebro, och vägen besökt svaranden i hvars hem han bjudits på förtäring. Sedan hade svaranden följt målsägaren emedan han ej trodde att denne kunnat reda sig utan hjälp. När svaranden sedan gått ut i ett hus för att skaffa skjuts åt målsägaren hade denne aflägsnat sig. Svaranden hade då, på uppmaning af den person, af hvilken han ville låna skjuts gått efter, för att se hur målsägaren tog sig fram. Då han icke funnit honom hade han skaffat folk och lyktor, och fann man då målsägande i diket blödande af ett sår i hufvudet. För denna misshandel hade målsägaren, ehuru han icke sett hvem, som tillfogat honom slaget, anmält svaranden.
Svaranden påstod sig icke vara skyldig till våldet, och tycktes vara förvånad öfver att målsägaren velat skylla honom därför, då de voro gamla vänner. Målets uppsköts. Vid nästa tillfälle vitsordade svaranden sin förra berättelse och bestred käromålet. Målet förekommer ånyo vid ett senare sammanträde.
Vid nästa tillfälle menade tidningen att nu verka hela den här historien arta sig till en rätt egendomlig historia. GA påstår att AA slagit honom i hufvudet, så att han afsvimmat blifvit liggande på vägen. AA, som förut på kvällen på allt sätt sökt hjälpa GA, som var mycket berusad, påstår att han funnit GA på vägen sedan denne gått ifrån honom medan AA var inne i ett hus för att skaffa skiuts åt GA. Ett vittne som varit i AA:s sällskap när han fann GA hade fått intrycket att GA fallit baklänges och slagit hufvudet i en sten. Målet uppsköts.
Tidningen liknar ärendet som en variant af historien om den druckne, som påstod att en lyktstolpe rusat mot honom och slagit honom i pannan.
Utelöpande hundar
En hel del personer. hvars hundar sprungit ute under natten utan tillsyn, fälldes att böta 2 kronor.
För åverkan
hade jägmästare S å Halle- och Hunneberg instämt en JJ. Jägmästaren hade mött JJ med yxan på axeln i skogen, bredvid ett träd, bredvid ett träd som var i det närmaste genomsågat. På senare tid ha flere träd stulits ur skogen utan att man lyckats få klarhet i hvem som tagit dem. Jägmästaren ansåg att JJ genomsågat ifrågavarande träd i afsikt att, när det fallit omkull, vid tillfälle, bortföra det. JJ förnekade påståendenas riktighet, och sade sig endast ha varit på väg genom skogen från sitt arbete. Målet förekommer ånyo å fjärde sammanträdet. Vid nästa tillfälle framkom ingenting nytt och utslag kommer ett par månader senare.
Utan tillsyn
hade en person ställt sin häst. Sådan är i strid mot ordningsstadgan för rikets städer och kostade i detta fall 4 kronor.
Domaren ska tala saktmodeligen
Så heter det i domarereglerna. Detta tycktes det oss att höfding S både vid ofvannämnda, och flera andra tillfällen alltför litet beaktat. Det måste äfven anses olämpligt, att en domare kallar alla fattigt klädda personer ”du”, likasom ordet ”kärring” icke passar som tilltalsord i en domarens mun när han sitter i rätten.
Som en strixhistoria
låter målet mot AE i Källebacken och AM, som i tisdags instämts för misshandel å en person. AE hade försiktigtvis afvikit till okänd ort och AM nekade oaktat två personer varit åskådare till förloppet.
– Tycker ni att det är löpnt att neka när här står två stycken som sett er göra det, sade domaren.
– Ja, svarade mäller. Jag kan skaffa två som i n t e s e t t d e t.
Vid nästa sammanträde yrkar AM 500 kronor i skadeersättning samt ansvar för falskt åtal. AM nekade fortfarande till förseelsen och menar att han endast velat afstyra bråk.
Målet uppsköts.
Clik here to view.
