I slutet av mars 1988 kom Susanne Alfvengren till Trollhättan och Älvhögsborg för att hålla konsert. Stefan Bennhage var på plats och levererade både text och bild till Trollhättans Tidning. ”Hon har vuxit ut till en fullfjädrad artist och har nu så många bra låtar att föreställningen blir hundraprocentig”, skriver han.

150 personer valde att gå och se Susanne Alfvengren, som inledde konserten med lugna ”När vi rör varann”, som hon haft stora framgångar med. Därefter hennes nya låt ”Vågar jag be dig”.
Under kvällens lopp växlade Susanne tempo många gånger, men det störde inte det minsta, skriver Bennhage. Tvärtom speglade det henne perfekt som artist, hon var inte långrandig och fastnade inte så lätt fack.

Hennes eget liv återfinns på många ställen i texterna om man lyssnar noga. Ömhet, kärlek, svek och ensamhet är känslor hon väver in, känslor hon själv haft och känt och som hon ventilerar genom musiken. Därtill skriver Bennhage att Susanne är duktig som text- och låtskrivare och att hon verkligen fångar sin publik. Trollhättekonserten var inget undantag, även om det var glest i lokalen. De som var där tog henne till sig desto mer och gav långa applåder i gengäld.
Ett par veckor senare var det dags för nästa artistbesök till Trollhättan och till Älvhögsborg, Orup. Publiken var tio gånger större, 1 500. Lotta Williams, som var på konserten, skriver att Orup var en värdemätare på vilket intresse trollhätteborna har för rockkonserter. Rockartisten John Norums tidigare show på just Älvhögsborg fylldes bara till hälften – något som gjorde arrangörerna besvikna.
– Vi är trötta på att förlora pengar, säger Rolf Forssén.
Inte nog med att Älvhögsborg tröttnat. Ryktet går och artister är inte heller intresserade av en stad där publiken sviker.
Men Orups trollhättepubliksiffra på 1 500 är en okej siffra, tycker Rolf Forssén. Därför blir det förmodligen fler rockkonserter i Älvhögsborg.

Men för specifikt Orups show menar Lotta Williams att flera av Orups låtar är rena landsplågorna och att han är väl värd sin hastigt uppkomna popularitet efter hårt arbete. Hans texter är inga mästerverk. Vissa låtar är rent nonsens och andra är farligt nära att gå över gränsen till att bli löjliga. Men Orup klarar det, för han blir aldrig allvarlig.
Scenen ser ut som ett garage i korrugerad plåt och Orup själv som bilmekaniker från en amerikansk småstad. Så fort han kommit upp på scenen är det ös hela tiden. De två tjejerna i kören bryter av den skitiga garageatmosfären med exotisk glans.

Som förband på Orups konsert spelade trollhättebandet Holiday Inn med blåssektionen Burnouts. Bandet består av ett gäng unga musiker som spelar utmärkt, skriver Lotta Williams vidare.
Men nämnda John Norum, som spelade i Älvhögsborg i början på mars 1988. Stefan Bennhage rapporterar för Trollhättans Tidning. ”Det var tung rockmusik av hög klass som bjöds”. ”Det enda som fanns att anmärka på var volymen, som var rent bedrövligt hög. Så hög att sången stundtals dränktes”. Publiken anges vara 1 000 personer stor.

John Norum, det stora namnet på scenen, jobbade hårt med sin gitarr och visade trollhättepubliken att han är lika bra som ryktet säger. Gång på gång lät han låtarna förgyllas med solon, som är så karakteristiskt för honom.
Ljudet under den nära 80 minuter långa konserten var som sagt alldeles för högt, instrumenten vävdes samman till en enda sound-röra under vissa låtar, samtidigt som sången överröstades. Det var lite synd, menar Stefan Bennhage, då det var några av Sveriges bästa musiker som stod på scenen. Med rätt mixning kunde det ha blivit så mycket bättre. Men man ska inte klaga för mycket heller. Stundtals hittade ljudkillarna rätt.
Showen har mycket rök och ljus i sig, som ger en bra stämning. Man leker med färger, lägger ”spotarnas” strålar i härliga kombinationer – det är ett sceneri som är perfekt, menar Stefan Bennhage. ”Into the Fire” är en av många bra låtar, där just ljuset spelar en stor roll genom att eldkaskader skjuts upp från golvet.
Samma dag som recensionen av Susanne Alfvengrens konsert publicerades (det vill säga 28 mars 1988), kom också en annan text: ”Teoretiskt om rock”. I den texten, som saknar angiven författare, får vi läsare veta att rocken svängt från att vara upprorisk och långt ifrån erkänd i etablerade musikkretsar till att forskarna numera är intresserade. En rockforskare är Lars Lilliestam vid Göteborgs universitet.
Många svarar spontant Bill Haley (Rock around the clock) om frågan är vem som var först med rock’n’roll, men Lilliestam har en annan syn.
– Det var ingen musiker utan en discjockey som var först med begreppet rock’n’roll, säger han.
Det inträffade i juni 1951 och platsen var Cleveland, USA. Discjockeyn Alan Freed startade ett nytt kvällsprogram på radiostationen WJW – Moondogs Rock’n’Roll Party”. ”På den tiden fanns tre topplistor i USA. En för ren schlager, en lista för country & western och en för de svartas rhythm’n’blues. Leo Mintz, en skivbutiksägande kompis till Alan Freed hade iakttagit hur vita ungdomar mer och mer intresserade sig för de svartas musik, rhythm’n’blues, som egentligen var traditionell blues med mycket fastare och mer betonad dansrytm. Mintz övertygade Freed att göra ett speciellt radioprogram kring den musiken. Det blev succé och begreppet rock’n’roll hade fötts”.
Bill Hayleys ”Rock around the clock” blev känd i samband med filmen Blackboard Jungle (Vänd dem inte ryggen) från 1955, och även om det inte var den första rocklåten gav filmen en bestående koppling mellan rock, uppror och våld.
Det finns låtar äna från 1920-talet med orden rock och roll i titeln, men enligt Lars Lilliestam är den första rockskivan ”We’re gonna rock, we’re gonna roll” från 1947 med Wild Billy More.
I början var rockartisterna obskyra figurer som fick sina skivor utgivna på små oberoende skivbolag. De stora i branschen ville inte ta i spirande stjärnor som Elvis, Jerry Lee Lewis, Bill Haley, Buddy Holly och Little Richard.
Rock’n’Roll betyder egentligen att ha samlag, får vi veta i artikeln, och de första rockstjärnorna gjorde ingen hemlighet av den betydelsen. Elvis utsattes till exempel för viss censur i tv – endast överkroppen fick visas i bild.
I slutet av 1950-talet hände flera saker som påverkade utvecklingen, berättar Lilliestam. Elvis blev inkallad, Lewis visade sig vara gift med en minderårig kusin, Richard blev religiös och Holly dog i en flygkrasch. I stället tog de etablerade skivbolagen över och ”avkönade” rocken.
Under 1950-talets sista år dök procucenten Phil Spector upp och visade vägen för den framtida utvecklingen. Rocken är en enkel bedömning enligt traditionell harmoni- och melodilära. Men det handlar egentligen mer om rhythm och sound. Phil Spector skapade ett visst sound.
