För att uppmärksamma internationella kvinnodagen 1988, valde Trollhättans Tidning att publicera följande artikel, skriven av Bengt Lindström, som därmed utgör den sjätte delen i artikelserien om kvinnlig rösträtt.
Övriga delar har varit skrivna i samtid. Den här artikeln är skriven 69 år efter lika och allmän rösträtt infördes för kvinnor och män, år 1919 (första riksdagsvalet, där kvinnor fick rösta, hölls 1921).
Del 6
Inför den internationella kvinnodagen på tisdag (artikeln är publicerad 5 mars 1988, red. anm.) kan det vara lämpligt att erinra sig om kvinnornas situation förr i tiden. En av utgångspunkterna kan vara den bild från en demonstration för kvinnlig rösträtt tagen på Storgatan i Trollhättan 1917.
Många kvinnor levde i en stor förnedring, utsatta för trångboddhet, fattigdom och alkoholism. Familjer med 8-10 barn bodde i en enrummare, och många var i den situationen att de levde i ständig skräck för en alkoholiserad make och far. Men där fanns också mitt i eländet solidaritet, den oskrivna lagen om inbördes hjälp, som gjorde livet uthärdligt trots allt.
Mannen förmyndare
Kvinnorna var omyndiga och hade heller inte rätt att bestämma om sina egna personliga angelägenheter. De fick inte ens själva avgöra med vem de skulle gifta sig. Det bestämde föräldrarna. Var dessa döda, avgjorde förmyndaren, vem den unga flickan skulle få som livskamrat.
När hon sedan var gift var det mannen som övertog förmyndarskapet. Mannen ensam ägde bestämmaderätten i familjen. Han skulle svara för hustrun inför domstol. Hon fick inte föra egen talan. Mannen skulle gå ett steg före kvinnan till kyrkan. Orsaken var att mannen skapades först.
Mannen hade dessutom bestämmanderätten över barnen och deras uppfostran. Först år 1920 kom den nya äktenskapslagen, som gjorde också den gifta kvinnan myndig.
I början av 1800-talet var det så, att medan den del av den manliga ungdom som hade ekonomiska förutsättningar, kunde få skolning och kunskaper i ”storskolan” måste flickorna från välsituerade hem nöja sig med mer eller mindre välordnade ”privatskolor”, vilket i regel innebar att äldre damer undervisade dem så långt deras egna kunskaper sträckte sig. I ”bättre mans hem” hade man också i många fall guvernanter anställda för döttrarnas uppfostran. Men man inriktade sig på kunskaper som var passande för en flicka.
Sexualupplysning i skolorna existerade inte. På 1920-talet var till exempel i en flickskola könsorganen bortretuscherade på planscherna över människokroppen.
Ovärdig mor
Människovärdigheten togs ifrån de ogifta kvinnor som blev havande. I samhällets cyniska livsåskådningsspärr följde mängder av barnamord och självmord.
Det fanns två sorters kvinnor: de respektabla och de dåliga eller fallna. Hade man barn utom äktenskapet gällde det att försöka hålla det hemligt, om man inte alldeles ville få sitt rykte förstört.
Fadern friade sig ofta genom ed, eftersom han var mer trodd än kvinnan. På en låg kvinnolön var det mycket svårt att klara barnet på egen hand. Kvinnorna fick inte heller behålla arbetet. I bästa fall kunde kanske någon släkting ta hand om barnet, och i sämsta fall lämnades det till en ”änglamakerska”, som vanvårdade barnet till döds.
Aborter fanns inte. Men ett som man trodde verksamt medel att avbryta en graviditet var fosfor. Nog var det verksamt, men det ledde ofta till döden både för mor och barn.
Att kvinnans villkor började förändras i mitten av 1800-talet berodde på förskjutningar i befolkningens sammansättning, dels genom att fler män än kvinnor emigrerade, dels på den ekonomiska utvecklingen. Självhushållet började ersättas med annat. Hemmet var inte längre än försörjningsinrättning. Mängden med ogifta kvinnor ökade och därtill kom att färre gifte sig.
Skolorna öppnas
Problemen kring hur man skulle ordna för kvinnor stod i förgrunden hela perioden 1865-1920. Det formella hindret för kvinnornas utbildnings- och yrkesverksamhet avlägsnades successivt och i den meningen löstes sysselsättningsfrågorna. Först 1918 öppnades lärverkets tjänster över hela fältet för kvinnor.
Ytterst få kvinnor fick lära sig ett yrke. En av fåtalet möjligheter för de ogifta kvinnorna att försörja sig själva fram till giftermålet var att gå som hjälpredor, pigor, i andras hem under många gånger bedrövliga förhållanden och ekonomiska villkor.

Arbetsdagen kunde uppgå till 12-17 timmar. Om ett hembiträde rymde kunde arbetsgivaren begära polishämtning. Hembiträden fick inte ens gå ut utan tillstånd.
I och med 1864 års näringsförordning etablerade sig många kvinnor som egna företagare. Deras verksamhet var emellertid koncentrerad till några få branscher: detaljhandeln, hotell- restaurang- och kafénäringarna, bageriyrket, beklädnadsindustrin, fotografiateljéerna, frisersalongerna samt tvätt- och strykinrättningarna. Mest rörde det sig om småföretag.
Lägre löner
Kvinnorna fick dessutom lägre lön än sina manliga kamrater i samma yrke. Är 1900 hade exempelvis en verkstadsmästare 40 öre i timmen och arbetade 65 timmar i veckan. En kvinnlig textilarbetare hade 15 öre i timmen och en arbetstid på 60 timmar i veckan.
Gamla föreställningar om att kvinnor presterade mindre arbete spelade också in. Kvinnorna stod inte heller eniga. Det fanns dessutom många som ansåg att kvinnorna skulle förlora sin ”egenart”, sina resurser av värme, ömhet och moderlighet, om de drevs ut i konkurrensen med män om examina och platser. Det 1800-talsideal, som i sin mest utpräglade form representerades av ”den ljuva rankan” har varit seglivat.
Kvinnorna hade emellertid successivtskaffat sig förhandlingsvana genom engagemang i socialt arbete och i frikyrkliga och nykterhetspolitiska rörelser och fick nya impulser till frigörelse genom kontakter i internationella kvinnoorganisationer.
Fick koka kaffe
I Trollhättan bildades den första socialdemokratiska kvinnoföreningen år 1907. I det sammanhanget kan nämnas, att Trollhättans socialdemokratiska ungdomsklubb, som bildades år 1923, på ett flertal möten diskuterade om riktigheten att låta kvinnor få medlemskap.
Först då möten började hållas på Arbetareföreningen, (det hus som nu ska rustas upp) kom man man underfund om att det var lämpligt att ha kvinnliga medlemmar då de var passande till att koka kaffe och på Arbetareföreningen fanns tillgång till kök.
Även statskyrkans påverkan har givetvsi försvårat kvinnornas jämställdhetssträvanden. Det skulle också dröja till år1958 års lagändring innan fick prästämbeten.
Kvinnan fick år 1923 rätt till statlig tjänst, men om hon gifte sig kunde hon omedelbart få avsked från sitt arbete. Så var förhållandet ända fram till år 1938.
Det var mest överklass- och medelklasskvinnor som kämpade för rösträtten. De hade själva fått kämpa för att få utbildning och ett eget arbete. Det fanns även betydande graderingar mellan kvinnorna. Exempelvis kan nämnas om Uddevalla-föreningen för kvinnans politiska rösträtt, som först räknar upp fruarna i styrelsen, därefter fröknarna. Denna rangskillnad fanns kvar ända in på 1950-talet.
Kvinnorna själva inordnade sig, om än efter protester, den tågordningen att den allmänna rösträtten för män först skulle tryggas. Kravet på jämlikhet och frigörelse från manligt förmyndarskap kändes inte lika starkt för alla kvinnor, särskilt inte för landsbygdens kvinnor och säkert inte heller för många inom arbetarklassen.
Endast 47 procent av kvinnorna deltog vid första valet 1921. Många kvinnor kände sig säkert vilsna och röstade som deras män sade.
Ända i vårt sekel (1900-talet, red.anm.) fick majoriteten av kvinnorna utstå slit och släp av ett slag som vi i dag knappast kan förstå.
En stor del av deras liv var en ständig kamp mot fattigdom, smuts, ohyra och sjukdom, en kamp i det fördolda, delat med många medsystrar, och sedd som en naturens ordning som inte gick att rubba på.
