Quantcast
Channel: Trollhättan 100
Viewing all articles
Browse latest Browse all 309

Låt barnen sova ut om morgnarna

$
0
0

År 1930 berättar Trollhättans Tidning om Herr H W Bankman som skrivit till skolöverstyrelsen att de tidiga morgonlektionerna bör framflyttas så att barnen inte behöver ge sig ut i nattmörkret, framför allt inte vintertid. Han menar att för alla som har barn i åldern 9-12 år är det självklart att denna tidiga uppstigning påverkar barnens hälsa negativt, både i kropp och själ. Bland annat är denna tidiga uppstigning säkerligen skuld till vad man kallar för ”vår tids nervositet”. Barnen får ju inte sova ut ordentligt under de långa terminerna. Förvånansvärt  tycker herr Bankmann det är att inte skolläkarna inte fått upp ögonen för detta.

Många barn, som har lång väg till skolan, måste upp klockan 6, de flesta före 7, för att hinna till morgonbönen 7.40. Det spelar ingen roll, menar herr Bankman, att barnen kommer i säng tidigt; det torde vara ytterst ovanligt att de är pigga och utvilade i en så tidig tid. Kunde första lektion flytta fram till middagen, skulle det säkerligen vara en fördel för barnens hälsa, resonerar han vidare.

Rektor ivar Sefve vid läroverket i Göteborg svarar och menar att en sådan framflyttning inte är möjlig eftersom skolbarnen skulle få för lite tid för läxläsning om skolan började och slutade senare än vad som brukligt var.

Det är intressant att jämföra Bankmans tankar med en mer nutida debattartikel i Svenska dagbladet, som skrevs i mars 2015 och där en rad forskare proklamerade att tidiga skolmorgnar är en fara för hälsan, till och med i ordalag som direkt och allvarligt hot mot ungdomarnas hälsa.

Forskarna menar att det i vår kultur finns en djupt rotad föreställning om att det danar karaktären att gå upp tidigt. i industrisamhällen där barn och ungdomar varit en viktig delav arbetskraften, var tidiga morgnar nödvändiga för att dagsljuset skulle kunna användas maximalt.

Här får jag glädja mig till att min sons skola, Paradisskolan uppe i Björndalen, där undervisningen sedan i höstas inte börjar förrän 9.15 i högstadiet, just för att studier visat att ungdomarna är mer mottagliga för inlärning och presterar bättre en liten stund in på förmiddagen.

1930 <==> 2016
86 år <==> samma tankar

Av Sara Lind Etnologi-stud. Frilansjournalist

Herr H W Bankman såg uppenbarligen sina barn. Han visste vad han talade om. Och han var dessutom tidig med det. Tyvärr fick han inte mycket till gehör för sina reflektioner i sin samtid.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 309