I dag är det Svenska flaggans dag, Sveriges nationaldag. Det får vi ju uppmärksamma genom att titta lite närmare på vad som skrivits i Tidningen Trollhättan om just denna dag genom åren.
Den 25 maj 1946 skriver man att bestyrelsen för Svenska flaggans dag avgjort vilka personer som kommer att tilldelas flaggor den 6 juni. Bland dessa återfinns ett antal personer från Trollhättan med kringliggande orter. De är:
* bryggeriarbetare Fritz Andersson, Trollhättan
* textilarbetare G E Andersson, Sjuntorp
* radioreparatör K E Blixt, Vänersborg
* smältverksarbet E H Eriksson, Vargön
* före detta skogsarbetare Gustaf Gudmundsson, Göta
* pappersarbetare Erik Johansson, Vargön
* änkefru Teresia Johansson, Lilla Edet
* järnarbetare N E Kjörnsberg, Trollhättan
* chaufför N B Land, Trollhättan
* avsynare Gunnar Lööf, Trollhättan
* sulfitarbetare Hj Mattiasson, Lilla Edet
* byggnadssnickare A F Olsson, Vänersborg
* före detta sjukskötare J L Strömberg, Öxnered
* arrendator Gustaf Thomander, Trollhättan
* pappersbruksarbetare Ernst Örnberg, Vargön
Man nämner dock inget i den här texten vilka kriterier man utgått från.
Förnämligt program
Väl på flaggdagen, den 6 juni 1946, uppmärksammar man på att samling ska ske på Drottningtorget, klockan 18.30. Där kommer man att få lyssna till stadens musikkårer, sång av manskörer och högtidstal av riksdagsmannen och prosten Harald Hallén. Flaggöverlämning med mera ingår också i det förnämliga programmet.
Ingen affär
Fyrtio år senare, den 8 juni 1988, rapporterar lokaltidningen att nationaldagen firades med lugn och värdighet. Uniformer och tal, folkdräkter och marschmusik. Så kan nationaldagsfirandet sammanfattas, kontemplerar skribenten Michael Steen.

Att vara svensk känns ganska bra, men det är inget man behöver göra någon affär av. Ungefär så kan nationaldagsfirandet i Sverige beskrivas. Vi kan texten till nationalsången (i alla fall första versen), men vi sjunger tyst. Vi hurrar fyra gånger för fosterlandet, men bara om någon ber oss och då med nedslagen blick.
Formellt
Vårt kynne, om det nu finns något sådant, inbjuder kanske inte till sydländsk glädje och yra, men nog vore det roligt om firandet kunde vara lite mindre formellt. För det är inget fel på publikintresset.

Musikkår
I Trollhättan marscherades det från Drottningtorget till snäckan, med Andreaskyrkans musikkår i spetsen. Kulturnämndens ordförande Ingvar Frisk hälsade välkommen och kommunalrådet Lars Jonsson höll tal, och sa bland annat:
– Vi svenskar har anledning att vara tacksamma över mycket. Vi har levt i fred i 75 år. Många har också sökt sig till vårt land undan krig och förföljelse. Vad gäller naturmiljövård har mycket gjorts, men mycket återstår också att göra. Det förpliktigar, eftersom vi inte äger naturen utan bara förvaltar åt våra barn och deras efterkommande.
Efter talet blev det skönsång av Erland Hagegård, ackompanjerad av Urban Hjernborn.
Så ut och fira Sverige nu allesammans!

Flaggviftar sämre
Den 6 juni 2015 står det att läsa på TTELA:s hemsida att Sverige flaggviftar sämre än Norge. Försäljningen av svenska flaggor når sin topp lagom till nationaldagsfirandet. Men jämfört med grannlandet Norge ligger vi i lä.
– Det är högsäsong för flaggförsäljning just nu. Men det vi kan konstatera är att norrmännen är bättre på att flagga på nationaldagen, säger Niklas Carlsson, informationschef vid Clas Ohlson, som berättar att företaget säljer dubbelt så många norska flaggor kring den 17 maj.
Magnus Ljung, pressansvarig vid Jula, har samma erfarenheter.
– Vi finns både i Polen och Norge och där är det mycket högre peakar under nationaldagsfirande. Men Julas försäljning av svenska flaggor har ökat över tid.
Stor minskning på 100 år
Hos Stiftelsen Sveriges Nationaldag, där privatpersoner och föreningar, kan ansöka om en svensk flagga, har intresset dock svalnat.
– 16 000 ansökningar fick man första gången 1916 och i dag får vi under hundra ansökningar, säger Kristoffer Bäckström, stiftelsens generalsekreterare, som tror att minskningen beror på att det är lättare och billigare att köpa en svensk flagga i dag.
Det ger väl kanske lite perspektiv till trollhätteborna som fick en flagga i början av detta inlägg.
