Den 3 februari 1988 står rubriken ”Bygg biograf mitt på torget” på förstasidan av Trollhättans Tidning (artikeln är skriven av Fredrik Fryklund). Det är Sandrews vd, Göran Lindgren, som vill ha en biograf med 3-4 salonger mitt på Drottningtorget.
– Det skulle bli en perfekt placering för en ny biograf, mitt i centrum.
Anledningen är kontraktet för Metropol som håller på att löpa ut och biografen behöver nu en ny lokal. Sandrews har också anmält intresse för att hyra biograflokal i det nya Dianaprojektet. Företaget vill inte behöva överge Trollhättan, även om hyreskontraktet för Metropol inte kommer att förlängas.
”Just nu tyder allt på att Metropol kommer att stängas för gott till sommaren. För IOGT och blivande ägaren Ansvar är det mer lönsamt att förvandla biografen till affärslokaler än att bygga om och modernisera Metropol”, står det i artikeln.
– Det vore mycket tråkigt om vi inte skulle hitta någon lösning. Trollhättan är tillräckligt stort för att det ska löna sig med en ordentlig biograf, säger Göran Lindgren i artikeln.
Problemet är att hitta ordentliga lokaler till rimlig hyra. Men Göran Lindgren är inte utan förslag.
– På torget finns redan en mindre, gul, byggnad. Skulle det inte gå att bygga ytterligare en sådan med 3-4 biografsalonger?
– Jag är övertygad om att det finns ett filmintresse i Trollhättan, men stan behöver en ordentlig biokick. Det får man inte när det bara visas en film i taget, menar Göran Lindgren.
Kommundirektör Gerhard Annvik var dock inte alltför entusiastisk inför förslaget.
– Att bygga en biograf mitt på torget lär inte bli billigare än att bygga om nuvarande Metropol.
– Men frågan är synnerligen viktig för kommunen. Både kommunledningen och kulturnämnden är mycket angelägna om att det här blir löst, säger Gerhard Annvik.
– Prolemet är att det inte är så enkelt att få fram lokaler i centrum snabbt. Kanske är det så att biointresset inte är större än att det fungerar med en trippelbiograf i gamla Folkets hus, säger Gerhard Annvik vidare.
”I mitten av februari hoppas Annvik få definitivt besked om hur det går med Metropol efter sommaren (1988, red.anm.). Innan dess kommer inget att hända. Gerhard Annvik vill inte utesluta att kommunen till slut går in och subventionerar Sandrews lokalhyra för att Trollhättan inte ska mista de två biografer som finns kvar.
– Men det är en fråga som politikerna måste avgöra, betonar han.
Göran Lindgren menar dock att kommunerna måste nog vänja sig vid tanken att stödja biograferna på samma sätt som man stödjer teaterverksamhet i olika former.
– Det är ett helt nytt fenomen. Kommunerna har inte för vana att kasta sig in i biografverksamheten, men på allt fler håll inser man att det är nödvändigt att kommunerna går in med stöd i någon form.
Sandrews har, som nämnt, också anmält intresse att hyra in sig det nya Diana-projektet som nyligen presenterades.
– Men jag förstår att det är ett projekt som kommer att dra ut på tiden. Innan dess kommer det bli ett stor vakuum, det är inte bra.

Den 20 februari kommer nästa artikel i ärendet, skriven av Maria Bruun. Då är det kulturnämnden som säger att kommunen måste stödja biografer. Det var man överens om i kulturnämndens möte i veckan som gick.
”I nuläget vill kulturnämnden framför allt rädda Metropol, men på sikt kan nämnden tänka sig ytterligare satsningar på film och bio, till exempel i samarbete med skolan.”
– Vi kan inte acceptera att en kommun med 50 000 invånare kanske blir helt utan biograf, säger den socialdemokratiske ledamoten Runo Elgh.
”Hur ett stöd till biografverksamheten skulle kunna se ut har kulturnämnden inte riktigt bestämt sig för. Den bollen lämnar man till kommunledningen, tjänstemännen och kulturnämndens presidium, som får titta närmare på olika lösningar.”
”På samma sätt som kommunen går in med pengar för att stödja teaterverksamhet behöver den slå ett slag för filmen också, menade nämnden.”
– Det gäller bara att finna lämpliga former. Vi vill inte ge direkta ekonomiska bidrag till vare sig fastighetsbolag eller biografägare, säger fritidschef Ulf Lilja.
– Men det finns säkert andra lösningar, kanske genom ett samarbete med skolan så att lokalerna också nyttjas under dagtid.
”Bio är i motsats till det mesta av teaterverksamheten en alltigenom kommersiell verksamhet. Därför vill kulturnämnden undvika att till exempel subventionera biljetterna.”
”När det gäller biografen Metropol i IOGT-NTO-huset vid torget, är det kommunledningen som sköter diskussioner och förhandlingar, inte kulturnämnden. Kommunen väntar fortfarande besked från byggnadsföreningen Enighet om vad som kommer att hända med lokalerna. Kulturnämnden ser gärna en trippelbiograf i huset, men några närmare besked kommer inte förrän tidigast i början av mars, när Enighet haft möte.”
Kommundirektör Gerhard Annvik menar att en idé är att ta till vara det stora filmintresse som finns i kommunen genom att samla alla som sysslar med film till diskussioner om framtiden.
Den 1 juni kommer dråpslaget för Metropol. ”Det skiljer 700 000 kronor – Metropol läggs ned” står det på första sidan av Trollhättans Tidning. Det låter ju definitivt, klart och bestämt. Men när man börjar läsa texten står det: ”Nu är det stor risk att biografen Metropol läggs ner för alltid”. Inte lika definitivt.
Artikeln är skriven av Fredrik Fryklund och bland annat står det att läsa: ”Kalkylen för en ombyggd trippelbiograf visar på en årshyra på 850 000 kronor. Sandrews kan tänka sig betala 150 000 kronor.”
– Det skiljer för mycket mellan parterna. Jag tror inte längre på en lösning, säger en pessimistisk Gerhard Annvik, kommundirektör i Trollhättan.
Annvik kommer härefter kontakta Folkets hus för att i stället diskutera en ombyggnad av Forum, så att åtminstone en av kommunens två biografer kan leva vidare.
– Vi måste ta reda på förutsättningarna för bägge biograferna innan vi fattar något beslut.
”När försäkringsbolaget Ansvar i vintras (1987-1988; red.anm.) tog upp diskussioner med IOGT-NTO om att bli delägare i den attraktiva fastigheten vid torget räknade man inte att det skulle finnas någon biograf kvar i huset i framtiden. Det var först sedan debatten om den biograflösa Trollhättan kommit igång som man tog med en trippelbiograf i ett av ombyggnadsförslagen. Själva biografen får enligt det förslaget ungefär samma placering inne i huset som i dag, men ingången flyttas till Drottninggatan. Därmed frigör man attraktiva affärslokaler mot torget.”
– Vi har en ritning med tre biografer, där två av dem har 53 sittplatser och den tredje 97 platser. Den totala ytan blir ungefär densamma som i dag, cirka 500 kvadratmeter, berättar Anders Wiking, sekreterare i IOGT-NTO:s byggnadsförening.
– Vi vill gärna ha en biograf i huset, men vi måste samtidigt se till ekonomin, fortsätter han.
”Och den hyra man nu begär för att få ekonomin på den nya trippelbiografen talar för att Metropol snart går i graven. Enligt kalkylerna kommer det att bli en årshyra på 850 000 kronor”.
– Det är så enormt mycket att vi begärde att man granskade siffrorna, berättar kommundirektör Gerhard Annvik. Men det visade sig stämma. Nu ser jag uppenbara problem att rädda Metropol.
Den 18 juni har Trollhättans Tidning en mer hoppfull rubrik på framsidan: ”Modernt Metropol kan gå med vinst?” Artikeln är skriven av Kerstin Herö.
Här har två elever på småföretagsutbildningen på Handelshögskolan i Göteborg presenterat ett nytt inlägg i debatten. ”I en affärsplan visar de att det går att driva en modern multibiograf i Trollhättan med vinst, utan kommunalt stöd.”
Katerina Novak och Per-Olof Olsson beslöt sig för att titta närmare på utsikterna för en modern biograf i Trollhättan för sitt examensarbete.
”Ingen av dem kände till den diskussion om Metropol som pågår just nu. Men under tiden de gjorde sin praktik på företag här i Trollhättan, blev de medvetna om den allmänt dåliga biografsituationen i kommunen.
– Vi tyckte det verkade konstigt att det inte skulle finnas underlag för åtminstone en biograf i en så pass stor och expansiv kommun som Trollhättan, så vi beslöt att titta och räkna på förutsättningarna för en ny och modern bio.
”Vid beräkningarna har de utgått från en årshyra på 500 000 kronor, alltså betydligt högre än de 150 000 kronor som Sandrews just nu är beredda att betala. Den dyrare hyran grundar sig på en jämförelse med hyrorna i Göteborg, där man får betala runt 1 000 kronor per kvadratmeter och år för en centralt belägen lokal.”
”Andra antaganden som har gjorts vid beräkningarna är att Metropol byggs om till en multibiograf med tre salonger och sammanlagt 199 platser. I den stora salongen är det tänkt att visa film ett par gånger per kväll, medan man i de två mindre räknar med en föreställning per kväll. 300 av årets 365 dagar ska biografen hållas öppen och biljettpriset ska ligga runt 40 kronor. Förra året var antal biobesök i Sverige i genomsnitt två besök per person och år, medan motsvarande siffra i Trollhättan endast var 0,80.”
Redan i mitten av 1950-talet uppstod en starkt nedåtgående trend för antalet biobesök – en trend som planade ut i mitten av 1970-talet. Biografdöden kallades det. I Trollhättan fortsatte den negativa utvecklingen.
– Vi tror ändå att det går att locka fler människor till bion, säger Katerina Novak. Bygg om Metropol och se till att alla bions fördelar kommer till sin rätt. Det är nödvändigt om man ska kunna konkurrera med tv och video.
”Sköna fåtöljer, en bra ljudanläggning och ett intressant utbud av filmer, är några av de krav man kan ställa på en biograf. Katerina Novak och Per-Olof Olsson poängterar också i sin affärsplan att det är viktigt att se till att de nya filmerna kommer till Trollhättan så fort som möjligt, annars åker folk till Göteborg i stället”.
”Marknadsföring är ett annat viktigt ord. Det gäller både att få folk att börja gå på bio och få dem att bli kontinuerliga biobesökare. En filmtidning hem i brevlådan och videomonitorer som visar kommande filmer i foajén är ett par exempel som tas upp i affärsplanen”.
Också Gerhard Annvik har läst Katerina Novak och Per-Olof Olssons affärsplan.
– Det är ett intressant inlägg i debatten eftersom den visar att det finns möjligheter att driva en biograf med vinst här i Trollhättan, säger han.

Men 1 juli är det ändå utflyttningsdags. Rubriken på förstasidan av Trollhättans Tidning lyder: ”Metropol tog adjö”. Utanför biografen står en container och en hel del andra saker. Artikeln, som är skriven av Anneli Hagman, berättar att det funnits biograf i IOGT-NTO-huset sedan 1910-talet, men 1988 var det slut på den eran.
”Varats olidliga lätthet fick avsluta ett stycke biohistoria i Trollhättan. Och alla som var med den sista kvällen var rörande eniga om att detta är rent skamligt”.
– Nu blir det bara en halv biograf kvar här i stan. Trollhättan blir en sovstad till Vänersborg som har tre-fyra biografer, sa Per Blanck, en av 55 besökare den sista kvällen på Metropol.

– Jag tror att ett mer varierat utbud och bättre biografer skulle behövas. Och helst lägre biljettpriser också. Bra ljud och sköna fåtöljer. Ett mysigt fik i anslutning till bion där man kan sitta och snacka film, sa andra besökare. Förslagen om hur man skulle kunna få fler att gå på bio duggade tätt.
Maskinisten Åke Johansson, som har varit i filmbranschen i över 30 år, tycker att det skulle vara lite mer feststämning.
– Nu är det väldigt sterilt. Det skulle vara biljettkassörskor, vaktmästare i uniform, godisstånd och musik i foajén. Och det är viktigt att ungdomen har någonstans att gå.

Mauri Peltola från Winberg Kino, som dagen till ära var inlånad för att agera vaktmästare iklädd en gammal uniform, säger:
– Om industrin ska kunna locka folk till Trollhättan måste stan också ha något i nöjesväg att bjuda på. Vem vill annars flytta hit?
Gustaf Åkerman från Sandrews berättar att ”delar av Metropol kommer att överleva. Ett nyöppnat biografmuseum i Säter ska ta hand om ett tjugotal stolar och delar av maskineriet.
– Vi lägger ner här nu, men nästa biograf vi öppnar kommer också att heta Metropol. Det är en trippelbiograf i Malmö. Det är inte så vanligt nu för tiden, att namnet lever kvar, säger Gustaf Åkerman.
Och så var det bara en kvar… För inte alls så många år sedan fanns det sex biografer i Trollhättan, en efter en har de försvunnit och nu är det bara Forum kvar.
”Den första bion lades ner var Palladium, som blev Pingstkyrka. Några år senare blev Saga teater. 1984 försvann Skandia och en sportaffär tog över lokalerna. Den 12 januari 1986 var det dags för Röda Kvarns sista föreställning. Lokalen blev motionscentral, men står sedan en tid tillbaka tom.”
”Liksom Metropol ligger Forum i gamla, nedslitna lokaler och där krävs en ombyggnad. Men först efter inflyttningen i det nya Folkets hus kommer Folkets hus-föreningen ta ställning till Forums framtid. Frågan är om det finns pengar att bygga om”.
”Första spiken i Metropols kista var brandmyndigheternas krav på en ombyggnad. Både IOGT-NTO, som äger huset, och Sandrews, somhyr lokalerna, har skissat på hur biofrågan skulle kunna lösas vid en ombyggnad. Målet har hela tiden varit en bio med flera mindre salonger”.
– Vi är tillbaka i Trollhättan på stört, om det går att ordna bra lokaler, säger Sandres vd Göran Lindgren.
Han tror att det finns möjligheter att få fart på biointresset.
– Vad som behövs i Trollhättan är ett ordentligt utbud. Det behövs fler biografer och mer att välja mellan.
– Vi har tittat på Forums lokal, men den är för liten för oss, bara 400 kvadratmeter. Vi behöver minst 500 kvadratmeter och minst tre salonger.
Den 2 juli skriver man i Trollhättans Tidning att två killar från Säters biografmuseum och hämtade ett tjugotal stolar, lampor och lite annat till museets samling. Vid lunchtid dagen efter stängning hade det mesta av inredningen ”burits ut och kastats i en container. Bara några bänkrader längst fram i salongen stod kvar och väntade på sitt öde”.
”Säter i Dalarna är en liten kommun med ett stort biointresse. I måndags öppade ett biografmuseum som har kommit till på initiativ av kulturnämnden, den lokal Folkets hus-föreningen och ett gäng bioentusiaster.”
Där kommer delar av Metropol i Trollhättan leva vidare. I museets biosalong ska ett tjugotal av Metropols fåtöljer få plats liksom några vägglampor.
”Några gamla skyltar och lite delar till maskineriet plockade Kjell-Inge Grundström och Jörgen Krigsman också med sig när de var i Trollhättan”.
”På Rio Bio, som salongen döpts till efter en gammal bio i Säter, ska man visa film två gånger i veckan under sommaren. Så Metropols inredning blir inte bara museiföremål, utan kommer också till praktisk användning.”
