Två engelska fotbollslag besökte Trollhättan 1988 och spelade mot våra trollhättelag på Edsborg – det ena var Newcastle United, som spelade mot TFK, det andra var Manchester United, som spelade mot ett förstärkt TIF efter ett tiodagars träningsläger i vår stad.
Den 1 augusti 1988 lovar Newcastle United fest i Trollhättan. De ska nämligen spela mot TFK på Edsborg.
Inför den gångna säsongen introducerade Newcastle en ny spännande internationell stjärna i brasilianaren Mirandinha som snabbt vann de trogna Newcastle-anhängarnas hjärtan, berättar Trollhättans Tidning. Men nu bär det av på Sverigeturné för laget, ”Skatorna” som de kallas. I samband med det presenteras ytterligare en högintressant profil, John Robertson från skotska Hearts. Affären blev klar i april och kostade Newcastle motsvarande drygt åtta miljoner kronor.
Miljoner som managern Willie McFaul är övertygad om är rätt spenderade:
– John svarade för 31 mål iden skotska elitligan den gångna säsongen och totalt har han gjort 147 mål på fem säsonger i Hearts, myser McFaul.
– Robertson kommer att bli en stor attraktion under Sverige-turnén, menar McFaul, väl medveten om att det också vimlar om andra intressanta namn i dagens Newcastle.
Förutom Robertson och Mirandinha förfogar man över spelare som stjärnskottet Michael O’Neill och gamla rävar som Nordirlands mångfaldiga landslagsman David McCreery och lagkaptenen Glenn Roeder.
Newcastle avslutade säsongen med tre övertygande segrar och med ett spel som lovar gott inför höstens ligaspel.
– Vi får vara någorlunda nöjda med den här säsongen med tanke på att vi nästan ramlade ur i fjol, säger Willie McFaul. Vi har många unga spelare som kommit in i laget den här säsongen så det finns anledning att se framtiden an med tillförsikt.
Vad kan vi då förvänta oss av det Newcastle som besöker Trollhättan?
– Räkna med att vi kommer att bjuda på underhållande fotboll. Vi är ett spelande lag och försöker hela tiden spela boll. Vi har en rad fina individualister som också är värda att titta lite extra på.
Mirandinha, O’Neill, Robertson med flera. Visst är det bäddat för en härlig fotbollsmatch på Edsborg?
Några dagar senare, den 5 augusti 1988, får vi läsa matchresultatet i tidningen. Om vi nu ändå ska ha hit ett engelskt lag för match mot trollhättespelare, så varför inte ståta med hällregn i samma veva…
Regnet ställde till det ordentligt när TFK, menar tidningen och tänker sig att britterna säkert kände sig hemma i vätan… men det gjorde inte publiken. Den var väl snarare hemma, utöver de tappra 400, som trots allt fanns i publiken.
Men det blev en bra match i alla fall, och Newcastle vann med 2-1. TFK fick en ordentlig genomkörare och efter sin knappa förlust behöver man definitivt inte skämmas för insatsen, säger sportreportern Stefan Lindqvist i sin artikel.

TFK öppnade mycket optimistiskt. Man gick fram och tog för sig ordentligt redan från start och hela matchen kunde inte fått en bättre öppning än vad som blev fallet, då Åke Johansson slog in 1-0 efter sju minuters spel.
Engelsmän är kända för sitt starka huvudspel, men tydligen var man lite för självsäker på det planet, för när Joakim Jensen vann duellen strax utanför straffområdet, ställdes två TFK-spelare fria och Åke Johansson var alltså den som förvaltade tillfället genom att slå bollen vid sidan av målvakten.
Tändning
Målet gav den tändning som engelsmännen behövde efter sex matcher på kort tid.
Man gav verkligen allt för att nå en snabb kvittering, men TFK-försvaret stod väl rustat för den engelska inläggsfotbollen och när inte uteförsvaret nickade undan, fanns Stefan Dahlin på plats.

Det var i stället brasilianaren i gänget, Mirandinha, som satte en del myror i hemmaförsvaret. Snabb och bollsäker bröt han det brittiska spelmönstret, vilket till och med fick de egna lagkamraterna att skaka på huvudet. Mirandinhas spelintentioner var inte lätta att följa och något bollkär var han väl också.
Chans
Efter 21 minuter låg Mirandinha bakom den första stora chansen. Ett snabbt ryck in i straffområdet följdes av en passning till John Robertson som tyvärr fick för mycket fot under bollen och skottet gick nu strax över Tarzans (TFK:s målvakts) vänstra kryss.

Men också TFK hade sina chanser.
Stefan Pettersson stod för en mycket fin framspelning till Joakim Jensen som dock kom för nära Newcastle-målvakten.
Sju minuter efter paus hade Stefan ryckt ifrån sin bevakare när han blev nedriven bakifrån strax utanför straffområdet, men av frisparken blev det just ingenting.
Kvittering
I stället kom en välförtjänt kvittering tretton minuter senare. Darren Jackson klippte till på volley från 25 meter och Tarzan var chanslös på det överraskande skottet.
Som väntat fick TFK allt svårare att hänga med, och efter kvittering blev det ännu tydligare.
Målskytten Jackson dominerade högerkanten både defensivt och offensivt. Löpvillig, boll- och brytsäker var han tillsammans med Mirandinha Newcastles starkaste kort och han låg med ett fint inlägg bakom segermålet.
Bollen gick över TFK-försvaret, och Mirandinha kunde ostört nicka in 2-1.
Kamp från båda håll
Efter sex matcher på nästan lika många dagar ska man inte räkna med maximal satsning, men Newcastle bjöd verkligen till, och tränare Willie McFaul var nöjd med både det egna laget och motståndet.
– Jag tycker vi gjorde en stark insats, menade McFaul. Det är inte roligt att komma i underläge så tidigt, men grabbarna kämpade verkligen och det gav ju resultat så smånngom.
Newcastle fick som sagt kämpa för att komma in i matchen och McFaul var fylld av beundran inför TFK.
– Ett starkt lag som behärskade tacklingsspelet till fullo, och man hade dessutom ett par riktigt duktiga fotbollsspelare.
Gott rykte
Åtskilliga engelska lag turnerar i Sommarsverige nu för tiden, och McFaul förklarar det så här:
– Några började väl och så spreds ryktet om goda förläggningar och fina arrangemang, och jag vill gärna stryka under på det. Vi har blivit mycket väl mottagna här i Sverige.
Om tre veckor väntar allvarligare uppgifter för ”skatorna” från Newcastle. Då drar ligan igång och McFaul beskriver förväntningarna så här:
– Vi blev ligaåtta i fjol och siktar givetvis på att prestera bättre än så, men åt liverpool har nog ingen något att göra.
Nöjd
Även TFK-tränaren Roland Gertmo är nöjd med sitt manskap:
– En match som den här blir en nyttig genomkörare under förutsättning att förlustsiffrorna inte blir alltför stora, och mot bakgrund av det måste jag vara mycket nöjd. Vi höll dem stången länge, och att vi sedan släpper ett par bollar i slutet är inte mycket att säga om.
– Framför allt visar vi väldigt fin moral i dag.

Ett annat engelskt lag
Men när Newcastle United lämnar Trollhättan, kommer i stället Manchester United hit. Samma dag som ovanstående matchreferat publiceras, skriver Trollhättans Tidning:
I dag kommer laget som alla väntat på, Manchester United, till Sverige och Trollhättan. Strax efter klockan fem på eftermiddagen landar laget på Landvetter och det beräknas vara i stan runt sjutiden.
Inget ont om Newcastle United, men Manchester Uniteds ankomst måste absolut betecknas som de senaste årens stora fotbollshändelse i Trollhättan, menar resportern Frank Eriksson i sin artikel.
Engelsmännen lägger ju som bekant sitt träningsläger inför ligastarten här i stan. Man ska också hinna med att spela tre matcher mot svenska lag och en match uppe i Oslo mot Vålerengen.
Wernersson förstärker
De svenska orter som får besök av The Red Devils är Laxå, Karlstad och så avslutas det hela med matchen i Trollhättan, mot ett förstärkt TIF.
De som ska förstärka TIF mot Manchester United är IFK Göteborgs Thomas Wernersson och Stig Fredriksson tillsammans med Jörgen Dunberg, Skövde AIK, Stefan Eriksson, Skogslund, Johan Jorfors, IFK Uddevalla, Christer Thor, Vänersborgs IF, och Håkan Sandersson, IFK Trollhättan.
Bob Coach
Laget ska coachas av engelsmannen, och numera Örgrytetränaren, Bob Houghton.

Mannen bakom Manchester Uniteds ankomst är, förstås kan man nästan säga, Nestor Laurén, och han låter meddela att biljettförsäljningen till matchen går helt enligt planerna.
– I dagsläget är 2 000 biljetter sålda i förköp. Bland annat kommer det två busslaster från Norge och ett stort gäng från Borlänge.
Stjärnor
I Manchester Uniteds spelartrupp ingår alla toppspelarna med Bryan Robson, Viv Anderson, Mark Hughes, Jesper Olsén och Gordon Strachan i spetsen.
I truppen ingår också svenske Jonny Rödlund, 16 år, som alltså Manchester United har fått ögonen på. Jonny har ju tidigare varit nere hos Nisse Liedholms Roma och tränat och nu är han alltså med Manchester United och prövar lyckan.
Ligaseger?
Som sig bör, i fotbollstokiga England, åtföljs också Manchester United av stora delar av den brittiska fotbollspressen med reportrar från bland annat Sun Sport, Daily Express och Daily Telegraph, som ska följa de blivande ligamästarna (?) i uppladdningen inför ligastarten.
Nu är de här
Dagen efter skriver Trollhättans Tidning att Storbritanniens och förmodligen hela världens mest kända fotbollslag bokat in på Strömsberg och nu kommer att träna i Trollhättan i tio dagar. Stor final på Manchesterbesöket blir det därefter då Manchester United spelar i The Flower Cup på Edsborg mot ett förstärkt TIF.

Drar folk till Knorren
Knorren har blivit något av en samlingsplats för fotbollsintresserade trollhättebor de senaste dagarna. Manchester United drar folk från när och fjärran också när det gäller bara träning. En match på svensk mark är dock redan avklarad.
När Manchester United spelade i Laxå fanns halva samhället på plats för att se världens mest populära lag slå hemmafavoriterna med 4-0. Samma andel i den kommande matchen i Trollhättan är nog inte att vänta, Edsborg sväljer knappast 25 000 åskådare. Men det lär bli trångt ändå. Intresset för Manchester United är stort – över hela världen.
Manchester United har supporterklubbar över hela världen. Klubbar som inte bara följer striden om liga- och cupguld utan också ett träningsläger med stort intresse. Manchester-tidningar, lokalradio och de stora sporttidningarna i England följer också upp sina skyddslingar – även då motståndet heter Laxå eller TIF.
Två träningspass om dagen och fyra matcher ska ge Fergusson och hjälptränaren Archie Knox en fingervisning om hur laget ska formeras för att nå bästa resultat när ligalunken drar igång.
Skadade
Truppen är jämn och bred, och det kan behövas för redan är två man borta ett tag. Det började två dagar innan avresan till Sverige när landslagsbacken Viv Anderson fick hälsenan avsparkad på en träning. I Laxå fick sedan Mike Duxbury en kraftig smäl och blev omedelbart hemskickad.
Nu är det inte bara fotboll dessa dagar. Manchester United är ett namn som går att använda i många sammanhang och bolltrixning med efterföljande autografskrivning står på programmet i stort sett varje dag. Det kan röra sig om besök på industrier eller mässor.
Tränade
Laget tränar inför hundratalet åskådare här i Trollhättan. Alex Ferguson övervakade tillställningen med koncentrerad blick, men det var hjälptränaren Knox som skötte snacket.
Archie Knox förresten, han lär ha börjat sin karriärsom taxichaufför i klubben. I dag är han andretränare. En man som gått den långa vägen.

Inget för SIF
Bryan Robson, Jesper Olsen, Gordon Strachan och målvakten Jim Leighton. Många fina namn, men Sjuntorpstränaren Jan Andersson hittade inget för den egna klubben.
– Nej, jag har inte hittat något intressant ännu. Sedan är jag rädd för att det blir lite dyrt.
– Långa resor från Manchester också?
– Ja, men det får ju flytta till Sjuntorp i så fall.
Hopp för framtiden
16 år med ett förlutet i Västerås SK, Anderlecht och Roma. Den korta beskrivningen av ett sällsynt stort fotbollslöfte gäller tidigare nämnda Jonny Rödlund – en tonåring som håller på att slå sig in i Manchester Uniteds A-trupp.
Det stod tidigt klart för Västeråsledningen att man hade ett löfte på gång, men proffskarriären kom rekordartat snabbt så västmanlänningarna fick inte mycket nytta av Johnny.

Lärotid
Efter några uppmärksammade insatser i pojklandslaget hamnade han i Anderlecht för en ettårig lärotid.
Ryktet om Johnnys talang nådde ned till Italien, där Nisse Liedholm lockade honom till Roma. Men sedan ett par månader är det alltså Manchester United som gäller.
– Helst vill jag nog tillbaka till Roma och det kanske kan bli verklighet en dag, men Manchester United ärr väl inte så illa det heller.
Johnny har till att början med ett kontrakt fram till jul. Men formerna för ett förlängt kontrakt på två år är redan klara.
Begåvad
– Johnny är en begåvad spelare, men man ska utvecklas i rätt takt och det får han göra i Manchester United, säger Alex Ferguson.
Så här långt är det B-laget som gäller. Johnny har fått känna på hetluften redan.
– Första matchen gick allt åt h-e. De satte mig på min gamla plats i anfallet, men det gick alldeles för fort mot vad jag är van vid. Men sedan har jag spelat på mittfältet och det verkar vara rätt plats för mig, åtminstone i brittisk fotboll.

Hedersviking
Ett par dagar innan matchen på Edborg mellan TIF och Manchester United, dubbades det senare lagets manager, Alex Ferguson, till Hedersviking. Det skedde under en högtidlig ceremoni på Skansen Westgötha Leijon i Göteborg inför ett antal särskilt inbjudna gäster.
Alex Ferguson tog emot det Götiska förbundets förtjänsttecken i genuint guld med blågult band. Ceremonin ägde rum i en medeltida inramning och till pampig musik från bronslurar. Götiska förbundet styresman och stormästare, fil dr Nils Dahlbeck, dubbade mr Ferguson till Hedersviking, med tre lätta stötar på hans vänstra axel av ett svärd, framburet av förbundets Högste Föredragande, Leif Dahlqvist.
Ur drottningens hand
Götiska förbundet har ansett mr Ferguson vara en värdig mottagare av denna utmärkelse bland annat för hans sätt att behandla sina medmänniskor på och för hans önskan att vara en länk mellan sitt eget land, England, och Sverige.
Efter dubbningen gavs en middag i borgen för representanter för näringslivet, Manchester United och Götiska bröder.
Alex Ferguson har också fått en förnäm utmärkelse hemma i England. Ur drottning Elizabeths hand fick han för en tid sedan motta den Brittiska Imperieorden.
Manchester United bjöd på målkalas
Det blev lite avslaget – folkfesten på Edsborg. Inte idrottsligt, för på plan bjöds bland det bättre som finns inom fotboll. Storstjärnorna från Manchester United levde upp till sitt rykte, vann med hela 8-1 över TIF. Fullt lika livligt var det inte på läktarplats. Drygt 3 000 kom och uppförde sig mest som en söndagsskoleklass. Det skriver Agnetha Larsson i Trollhättans Tidning den 15 augusti 1988.

Det blev väl kanske inte den folkfest man hade hoppats på. Spänningen försvann på ett tidigt stadium för publiken, men på plan var det fest. En rejäl uppvisning i show-fotboll.
Insläppet av publiken började redan två timmar före matchstart. Efter en halvtimme fanns redan närmare ett tusen människor på plats, och man vädrade en rejäl storpublik. Men av någon anledning kom det av sig. Kanske berodde det på vädret – det är svårt att säga, men det är bara att beklaga dem som inte kom. För vilken uppvisning de bjöd på, Manchester United.
Långväga
Utanför grindarna träffar vi Victor Pratt och Bernard Bresslaw, två trogna supportrar, som rest med The red Devils från England för att sälja souvenirer. Flaggor, halsdukar och tröjor var några av de attribut de hade att erbjuda.
– Affärerna går hyfsat, kanske bättre än vi räknat med. Men så är ju Manchester United världens bästa lag, sa de båda killarna med en mun.

‘Det kom andra supportrar långväga ifrån. Två norrmän hade rest 40 mil för att se sina rödvita idoler.
– Vi reser ofta till England för att se dem. De är helt fantastiska och värda varenda krona vi spenderar, ansåg båda.
Hemma?
Vad man kan förvåna sig över är vart trollhätteborna tagit vägen. Finns det verkligen inte fler människor i stan som vill se fotboll på hög nivå? Faktum är att väldigt många i publiken kom utifrån – många busslaster lastades av utanför grindarna. Visst var det lite småkallt stundtals, men det borde inte avskräcka i så hög grad.
Show
Det bjöds inte bara på fotbollsunderhållning på Edsborg. Först på plan var betydligt graciösare personer – NIF-flickorna, som bjöd på sitt mycket vackra progra, med en blandning av dans och akrobatik.

Saabs stuntshow körde runt löparbanorna så att gruset stänkte i ögonen på de som stod närmast. En helt fantastisk uppvisning i millimeterprecision, på både två och fyra hjul.
Sedan blev det rock’n’roll. Tävlingsdansare visare sina konster fören uppskattande publik. Det var latinamerikanskt och jitterbugg i rasande tempo.

Söndagsskola
Manchester United och engelsk fotboll över huvud taget, har ju gjort sig (ö)kända för att inte ha en alltför sportslig publik. Gårdagens Edsborg kan dock ingen klaga på. De betedde sig mer som en söndagsskoleklass. Men, så försvann också spänningen efter bara några få minuter, när gästerna tog ledningen med 1-0. Sedan ramlade det på av bara farten, det ena målet efter det andra, och det blev en stor uppvisning av stjärnorna.
Bortsett från någon enda spridd vissling av Manchester Uniteds supportersång var det närmaste heja-ramsor som kom från publiken. Förmodligen var resten stumma av beundran.
Det var fotbollsfest, men utan riktig feststämning på läktarna. Men förhoppningsvis blir det fler tillfällen för trollhättepubliken att få känslorna i svallning. Det är bara att bocka och buga och tacka för en härlig uppvisning.

Jorfors spräckte nollan
Efter en något trög inledning kom Manchester United igång på allvar i mitten på första halvlek och gav inte TIF en chans.
TIF blev i alla fall det första laget att spräcka Manchester United-målvaktens, Jim Leightons, nolla. Det var lånade Johan Jorfors från IFK Uddevalla som fick nöjet att göra det målet alldeles i början av andra halvleken. Bäste målskytt för Manchester United blev Peter Davenport som gjorde tre av målen.
Han inledde också målskyttet redan efter fem minuter med en snygg lobb över Jesper Wernersson i målet.

Trollhättelaget visade annars i den första halvleken att man inte hade någon större respekt för engelsmännen. I alla fall en del av dem. Anders ”Grossis” Johansson tog för sig bra på mittfältet och fick tog hjälp, i några fina attacker, av de båda förstärkningarna Stefan Eriksson (Skogslund) och Jörgen Dunberg (Skövde AIK). Men ju längre matchen led så fick hemmalaget svårt att hålla tempot av naturliga skäl.

