Det händer grejer på husväggarna i centrum. Trollhättan Street Art Festival är i gång där sex konstnärer skapar muralmålningar som sakta men säkert växer fram.
– Det ska bli planeter, säger konstnären Nina Bondeson högt upp från en skylift.
På lördagens stora festivaldag ska allt vara klart. Då invigs verken som kommer att smycka fem husväggar i stadskärnan under resten av jubileumsåret (Trollhättan 100 år) – minst. Det är nämligen upp till varje fastighetsägare att bestämma hur länge verken ska få vara kvar.
En som hoppas på att det blir permanent är Nina Bondeson, etablerad konstnär från Göteborg, som är både färskast och äldst bland konstnärerna i detta sammanhang.
– Det här med gatukonst är helt nytt för mig, det känns urhäftigt! Jag blev både smickrad och förvånad över förfrågan om att göra det här, men tvekade inte en sekund. Nu pumpar adrenalinet i kroppen och jag kör!
Det lyser i hennes ögon när hon beskriver vad hon håller på med. Det som både liknar och skiljer sig från det hon är van vid i sitt skapande.
Hon är i grunden ateljékonstnär men har även skapat utomhusverk, bland annat på en stor byggnad i Stockholm.
– Men då hade jag en uppdragsgivare, en beställare som ville ha det på ett visst sätt med ganska fasta riktlinjer och mallar. Så är det inte nu, här har jag fria händer att göra vad jag vill. Det känns spännande, nytt och skitroligt.
Verket, som hon i förväg skissat fram på ett A-4-ark, bär namnet Pax för samarbete i planetsystemet, och handlar om hur vi alla ingår i något större än oss själva.
– Det övergriper det jag håller på med just nu och står för i mitt skapande. Vi är lokala, regionala och så vidare. Men var är vi i ett större sammanhang? På vilket sätt ingår vi? Det är sådana tankar jag vill väcka.
Och när hon får alla planeter, hundar, kaffekoppar och kommunikationstrattar på plats är det kanske just det hon gör.
– Jag vill göra allt för att få det bra. Då tänker man inte på saker som höjdskräck, att man står här på en skylift och målar för publik. Det är gatukonst, det är direkt, säger Nina Bondeson.
Curator Daniel ”Ekta” Götesson, själv etablerad gatukonstnär, är nöjd med sitt urval av konstnärer i projektet.
– Det är tre kvinnor och tre män, i olika åldrar, från olika nationaliteter med lika och olika konstnärliga bakgrunder. De smälter samman på ett skönt sätt, i en variation, som säkert kommer att synas på väggarna. Det känns bra.