”Det finns många sätt att dekorera påskägg – hur många kan du?” frågar artikelförfattaren Ulla Bossik i inledningen till sin artikel från 1988. Här fortsätter hennes påskpyssliga text.
Väljer man att köpa hem odekorerade pappägg från en hobbyaffär använder man exempelvis täckfärger till sitt måleri. Föredrar man att måla hårdkokta ägg kan man använda giftfria filtpennor. Pappägg eller kokta ägg är bäst om man överlåter målandet till barnen.
Om man vill ha vackert bemålade ägg med dekor till påskriset bör man förstås blåsa ur innehållet ur äggen. . Man sticker hål i båda ändarna på ägget med en vass stoppnål, håller ena hålet för munnen och blåser – är hålen små får man nästan ta i så det svartnar för ögonen. Små hål är bra om man vill hänga äggen i sytråd. Gör man lite större hål, kan man hänga upp äggen i smala sidenband.
I bad
Såväl ägg som urblåsta skal kan färgas i bad i en gryta på spisen. Man kan koka upp färgbad av det mesta. Kaffesump, teblad, spenat, blåbär, lökskal, en blandning av rödbetssaft och rårivna morötter ger olika färger med ”naturmetod” – men kan också köpa äggfärgspulver hos en välsorterad färghandel.
Vill man göra det enkelt för sig, kan man tillverka silverägg enbart genom att linda äggen i aluminiumfolie.
När man vill hänga upp urblåsta ägg med små hål knyter man en bit tråd kring en liten bit tandpetare som man lirkar ner i ägget så att den sätter sig på tvären inuti. I andra änden av tråden gör man en ögla. Eller också kan man ta ett par färgade träprälor och låta tråden löpa igen äggets båda ändar med pärlor upptill och nedtill som ”stopp”. Det blir speciellt bra om man tycker att hålen är ojämna och fula.
Sidenband
Är hålen så stora att man kan trä igenom ett smalt sidenband, börjar man i stället att trä nerifrån. Man gör en hängögla på äggets ovansida, låter bandet gå tillbaka ner genom skalet och knyter sedan en liten dekorativ rosett på undersidan.
Ägg måste inte nödvändigtvis målas, man kan lika gärna klistra på olika dekorer. I öststaterna har man till exempel som tradition att dekorera urblåsta ägg med en mosaik av klippta halmflisor. Man gärna göra mosaik av konfetti (ett petjobb förstås) eller att tillverka ett dunigt ägg med hjälp av påskfjädrar.
Varierade
Om man färgat in ett äggskal kan man med en nål eller ett rakblad rista in mönster som blir vita mot grundfärgen. Man kan måla bilder på skalen – mer eller mindre föreställande – eller att välja att se äggformen som ett huvud, en djurkropp och så vidare. Målar man ett ansikte på ägget kan man klistra på näsa och öron eller ge det en hatt. Ser man sitt skära ägg som en griskropp, lägger man det förstås horisontellt och målar dit tryne och limmar på öron och så vidare.
Vad man kanske inte tänker på är att man också kan dekorera hårdkokta ägg som skalats. Då gäller det att använda sig av lämplig dekor: kryddnejlikor, skivade oliver, spritsad ketchup eller vad det kan vara. En clown kan få topphatt av en medvurstsskiva, ögon av en skivad oliv och röd mun av en strimla paprika. Det ägget måste förstås stå på högkant.
Sköldpadda
En rolig sköldpadda kan göra ett hårdkokt, liggande ägg, som får fint mönster på ”ryggen” av ketchup-strängar och extremiteter liksom hals av små knottriga cornichons (det vill säga salta gurkor i miniformat).
Till sist: Om man målar pappägg eller äggskal för att använda i dekorationssyfte kan man lägga dem i ett dunklätt rede. Dunen tar man förstås från påskfjädrar och som rede kan man använda den sortens krans av pilkvistar som man ibland hittar i blomsteraffärer och som användes som stomme för blomsterdekorationer.
