Quantcast
Channel: Trollhättan 100
Viewing all articles
Browse latest Browse all 309

Oförväxlade Trollhättans kyrka får nya spiror

$
0
0

Efter 126 år är det dags. Spirorna på Trollhättans kyrka ska bytas ut. Anledningen är att väder och vind har slitit hårt på det gamla gjutarbetet. Det rapporterar Trollhättans Tidning den 28 maj 1988 (artikeln är skriven av Lotta Williams).

Dagen innan, den 27 maj, var de nya spirorna färdiga i tillverkning och några dagar senare skulle de på plats på kyrkobyggnaden. Spirorna, som väger ett halvt ton, har tillverkats i samband med riksantikvarieämbetet.

De fyra stora hörnspirorna var svårt angripna av rost. Förr användes de som skorstenar när kyrkan värmdes upp med kaminer. Väder och vind har nu gjort sitt till för att det gamla gjutarbetet skadats.

Det var när tornet med korset inspekterades, eftersom rosten syntes lång väg, som man upptäckte de fyra svårt angripna spirorna.

Ingemar Svantesson, kyrkans fastighetstekniker, tog kontakt med riksantikvarieämbetet i Stockholm. Därifrån kom man ner för att se hur tornen skulle kunna repareras eller, som de blev, göras nya.

Gjutna
De gamla spirorna är gjutna, men ett sådant arbete är inte lätt att göra i dag och skulle kosta massor med pengar. Därför gjordes en spira på prov i plåt och med den gamla gjutna rosen i toppen bevarad och restaurerad. När den var färdig kom man från riksantikvarieämbetet igen för att inspektera. Arbetet godkändes och spiran kunde sättas på plats.

Provspiran tillverkades i Göteborg, men de övriga tre har Produktionsservice AB på Nohab gjort. Historien upprepar sig, för med största sannolikhet var det Nohab som tillverkade originalen.

2016-03-08 12.12.39 - 28 maj 1988
Reinhold Bylund, Lars Jonasson och Nils Nordin med två av de åtta små spirorna som ska placeras på Trollhättans kyrka. Bild: Stig Hedström. Klipp från Trollhättans Tidning, 28 maj 1988.

Åtta små
Förutom de fyra nya spirorna, där bara rosorna har bevarats, har företaget också reparerat åtta små spiror.

– Sådana här arbeten är roliga att göra, säger Nils Nordin, en av ägarna till företaget.

Allt har gjorts efter riksantikvarieämbetets anvisningar, till och med ytbehandlingsprogrammet är föreskrivet därifrån. Arbetet har tagit drygt en månad, alla är nöjda.

Gammal myt
Förhoppningsvis ska det dröja över hundra år igen innan de nya spirorna behöver bytas ut.

– Det beror ju mycket på luftföroreningar hur länge sådant här ska hålla, säger Lars Jonasson som äger halva företaget.

Så kan vi passa på att en gång för alla avliva en gammal trollhättemyt. Trollhättans kyrka och kyrkan i Högsäter är inte förväxlade. Den kyrka som Kanalverket skänkte till Trollhättan är den som också står där. Googlar man lite på detta så tycks det ha funnits en skröna om att ritningarna förväxlades. Trollhättans kyrka är ganska liten i förhållande till Trollhättan som stad, medan Högsäters kyrka är större i förhållande till sin ort. Men i artikeln menar man alltså att det inte finns någon sanning i detta.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 309

Latest Images



Latest Images