Trollhättan bjöd på feststämning när Street art festival hade högtidlig invigning och vernissage.
– Härligt att det händer någonting på stan, det är jätteroligt med så mycket folk samtidigt i centrum, sa Gunilla Nyström och Stig Fihn.
De var två av många som hade letat sig ut för att ta till sig av den gatukonst som vuxit fram på husväggar under veckan. Nu var de gigantiska muralmålningarna klara och invigdes under lördagens vernissagevandring där också kommunalrådet Monica Hansson (S) talade och de sex konstnärerna presenterades.
– Det är så häftigt, jag gillar mest den här med trädet och dödskallen och den med kvinnokroppen, men vi har inte hunnit med alla ännu faktiskt, sa Gunilla Nyström.
Målningarna diskuterades högt och lågt, och det fanns olika favoriter beroende på ålder och kön. Detsamma gällde de tre förslagen för Drottningtorgets nya utseende, som från och med i lördags finna att betrakta i en monter på andra våningen på Odenplan. Där fick nyfikna gå in och läsa om de olika förslagen, diskutera med stadsbyggnadsförvaltningen om de olika förslagens fördelar och nackdelar och även lägga en röst om man ville på vilket förslag som lockar mest.
– Vardagsrummet passar bäst, då känns det lite hemtrevligt, sa Gunilla Nyström och skrattade.
– Ja, och det vore fint med en saluhall, det behöver verkligen Trollhättan, sa Stig Fihn.
Bara ett stenkast bort invigdes också stickgraffitin i korsningen Storgatan/Magasinsgatan, där sammanlagt 3000 stickade rutor lämnats in och nu pryder allt från lyktstolpar och träd till cyklar och statyer.
Till och med en Gripen-supporter med mössa och allt sågs pryda en stolpe, men det fanns även representanter från sago- och modevärlden. De färggranna stickningarna lockade många nyfikna åskådare och flanerare.
Under öppningsdagen bjöds också på nedslag av N3-elever som streetdansade nästan á la flashmob-stil, skateåkning i ramp, skattjakt och gatans galleri där vem som helst kunde på utlopp för sin kreativitet.
Lars Carlsson