Flera svenska städer satsar på gatukonst, och nu ansluter sig Trollhättan till dem. Under jubileumsåret arrangeras Trollhättan Street Art Festival. Bakom festivalen står Trollhättan stad, City Trollhättan, Trollhättans konsthall och några fastighetsägare som släpper till husfasader i centrum (Eidar och Oden-ägaren Agora).
Fyra av husgavlarna ligger i kvarteren Minerva och Herkules på Spannmålsgatan. Byggnads- och trafiknämnden har gett ett tidsbegränsat lov för muralmålningarna. En yta på Oden-huset ska också få ett konstverk, och ytterligare någon husfasad kan tillkomma.
Konstverken ska sitta uppe hela jubileumsåret. Därefter får varje fastighetsägare bestämma om man vill ha kvar verken eller inte.
– I Borås har gatukonsten blivit permanent, det kan mycket väl bli så här också, säger byggnadsnämndens ordförande Peter Andersson (S).
Centrumbolaget har länge velat få till en satsning på gatukonst.
– Vi hoppas att det ska resultera i uppskattade och överraskande inslag i stadsmiljön. Det är kul att väggarna finns inom ett tight område – det kommer att upplevas som en utställning, säger Maria Felle på City Trollhättan.
Att flera av verken kommer att kunna ses tillsammans är något kurator Daniel ”Ekta” Götesson fått ta med i beräkningen när han gjort urvalet av konstnärer. Han är själv verksam som konstnär, med många muralmålningar, offentliga utsmyckningar och utställningar runt om i Europa. Exakt vilka konstnärer som bjuds in är än så länge hemligt, men det blir internationellt kända konstnärer från såväl Trollhättan som övriga Sverige och Europa.
– Ofta är det samma konstnärer som åker runt och målar på streetart-festivalerna i Europa, och ofta är det män. Jag vill få till en dynamik både vad gäller konstnärskapet och arbetsprocessen.
Någon konstnär målar i en berättande, naiv stil, någon målar minimalistiskt och för någon konstnär blir det premiär som gatukonstnär. Några konstnärer kommer att måla efter skisser, andra skapar verket på plats. Teknikerna kommer också att skilja sig åt.
– Det viktigaste med upplägget är att konstnärerna får full frihet.
Första veckan i april kommer Trollhätteborna att kunna följa konstnärernas arbete med väggarna, och vid något tillfälle ska man kunna träffa dem. Lördagen 9 april hålls själva festivalen. Då blir det konstvandring och andra aktiviteter på temat gatukonst. Någon form av workshop ordnas för Trollhättans ungdomar.
– Gatukonst brukar ha effekt på människor, och det vore roligt att fånga upp intresset bland de unga, säger Daniel Götesson.