AB Cerbo, eller Nolato Cerbo AB som företaget heter i dag, hade en bra tid när följande artikel publicerades 1967. Vi ska få hänga med på en invigning av en tillbyggnad. Trevlig läsning!
I en människas liv kommer milstolpar då och då, för företag och firmor likaså. Ett företag som på de senaste åren haft ovanligt många milstolpar är AB Cerbo i Trollhättan. Plastfabrikationen startade 1948 i tvåmansskala och är nu uppe i en personal på 150 personer. Milstolpar har varit bland annat 1961 då man flyttade in i nybyggda lokaler i Halvorstorp. I år har man fullbordat den fjärde utbyggnadsetappen på 6 år och har nu en golvyta på 4 000 kvadratmeter. Det allra senaste inte bara för Cerbo utan även för Västsverige, Göteborg undantaget, är kontorslandskapet på 300 kvadratmeter, som rymts i en nybbygd del av övervåningen. På torsdagen skedde högtidlig invigning av senaste nybyggnadsetappen och samtidigt förvarnades om önskemål om ytterligare expansionsmark.
Invigningsceremonin föregicks av visning av kontorslandskapet och särskilt inbjudna var förutom leverantörer, entreprenörer och press även representanter för staden. Firmachefen Evald Lind, informerade om den efter den senaste riktlinjer uppdragna kontorsavdelningen, som blivit ett 300 kvadratmeters utrymme utan skymmande väggar, men med alla trivsel- och effektivitetsbefrämjande faktorer tillvaratagna. För att ta bort alla ekon har man inrättat sig med glasfibergardiner, ljudisolerande plattor i taket och heltäckande mattor.
– Det är lättare att samarbeta när man ser att den man skall ha tag i finns inne, sade ingenjör Lind.

Och det enda som skymde sikten och delade upp kontorslandskapet var bokhyllor och avskärmningar mellan skrivbordsavdelningar. Belysningen diskret inrangerad i det övriga är på 1 000 lux per arbetsplats och därför kommer ingen platsbelysning att behövas. Av dessa ljuskällor får man också halva värmebehovet. En ytterligare finess, helt ny, är fönster som reflekterar solljuset. Denna finess kommer från Amerika och har Emmaboda som mellanlandning. Den blir inte så dyr, då man slipper sätta in persienner i alla fönstren.
Luftkonditioneringen är ävenledes installerad och kan ställas in på fast temperatur och konstant fuktighet, exempelvis 22 grader varmt och 60 i fuktighetsgrader. Inblåsning för friskluft finns och skall fungera utan att ge drag.
Efter visningen av kontorslandskapet fortsatte besökarna ner till fabriken där man nu har 31 sprutmaskiner som sköts i 3-skift och spottar ut 35 000-40 000 detaljer i timmen. Personalstyrkan är nu uppe i 150 och en stor del av de anställda är kvinnor, vilket är synnerligen passande för kvinnoindustrifattiga Trollhättan.
I fabriken visade ingenjör Lind de olika etapptillbyggnaderna och slutligen samlades man i företagets lunchrum, där invigningsceremonin inleddes av företagschefen, som vände sig med sitt välkomsttal särskilt till Trollhättans stads representanter och sade:
– Vi har ju haft ett mycket gott samarbete med myndigheterna i staden, åtminstone under de senaste åren och hoppas det skall bli lika gott i fortsättningen.
Ingenjör Lind fortsatte sedan:
– Ända sedan den blygsamma starten 1948 har vi lyckats öka omsättningen varje år. Orsakerna till detta framåtskridande är väl främst tre: 1) Rörelsens överskott har hela tiden fått stå kvar i företaget och använts vid konsolidering och vidareutveckling. 2) Vi har hela tiden försökt att ligga väl framme när det gäller teknik, specialisering och rationella arbetsmetoder. 3) Vi har lyckats att få en personal på alla nivåer inom företaget, som är lojal, skicklig och ansvarsmedveten.

– I dag har vi nått en ny milstolpe i företagets utveckling i och med att den senaste utbyggnaden av kontor och fabrik är klar. Jag får här passa på tillfället att rikta ett hjärtligt tack till konsulter och entreprenörer, som var och en har bidragit till att bygget kommit till stånd.
– Det är någon, som har sagt, att för att föra krig så behövs det tre saker: pengar, pengar och pengar. För att bygga en fabrik, behövs det också dessa tre ingredienser. Här är det i första hand bankdirektör Gunnar Björkman på Skandinaviska Banken, som vi har att tacka för ett värdefullt såväl ekonomiskt som moraliskt stöd, när det gällt att fullfölja våra planer genom det byggkreditiv, som vi fått av banken. När det sedan gäller lån på längre sikt, har vi fått tillbaka både våras och andras ATP-pengar genom AB Industrikredit och Företagsfinans, som vi här tackar för det förtroende, som visats oss. Vi kommer nog snart igen och vill låna mera.
– Sist men inte minst ber jag få rikta ett hjärtligt tack för det stora tålamod och den förståelse, som visats från personalens sida när det gällt att stå ut med de primitiva förhållanden, som tidvis rått under byggnadstiden, speciellt när vi mitt i vintern måste riva en yttervägg, och termometern inne började betänkligt närma sig nollstrecket.
Vad har vi då för planer för framtiden?
– Som vi alla vet, arbetar vi under ett hårt konkurrenstryck såväl från in- som utlandet. Så länge konkurrensen sker på lika villkor, är det enbart stimulerande och spännande. Det är den som har de bästa idéerna och som bäst kan ta vara på dem som vinner. De vore inte särskilt lustigt för en idrottsman att springa 10 000 meter alldeles ensam. Konkurrenterna är våra bästa vänner. De talar om för oss vad vi har för fel och brister och får oss att skärpa oss.
– Under rådande förhållanden, har vi dock tyvärr ett sämre läge än många av våra konkurrenter. Ett framåtgående företag, som ger vinst beskattas hårdare än ett som går dåligt. Vi i Sverige har 20-30 procent högre lönekostnader än grannländerna. En del av våra konkurrenter hålls igång genom mun-mot-mun-metoden genom subventioner och lokaliseringsbidrag. Själva har vi klarat oss på egna ben alltifrån starten och det kanske är bäst så. Det enda jag kan påminna mig ha erhållit från staten, är de 15 kronor i månaden i stipendier, som jag fick för sista året på tekniska gymnasiet för 25 år sedan.
Jätteföretag år 2000
– Jag tror dock inte att vi har anledning att se alltför pessimistiskt på framtiden. Hela plastbranschen har fortfarande enorma utvecklingsmöjligheter. Hur stora dessa är fick jag en liten uppfattning om när jag hörde ett företag för någon tid sedan av AB Perstorps forskningschef, doktor Per Flodin. Världens plastforskare tror på fullt allvar att den nuvarande ökningen av plastkonsumtion i världen av 15 procent per år kommer att fortsätta ända till år 2000, alltså en fördubbling var femte år. Detta skulle betyda, att vi kommer att använda 100 gånger så mycket plast då som nu. Om vi gör tankeexperimentet, att Cerbo skulle behålla sin marknadsandel i denna utveckling, skulle det betyda att Cerbo år 2000 skulle vara lika stort som alla Trollhättans industrier tillsammans i dag.
– Men så svindlande perspektiv så långt framöver har vi inte. Vi nöjer oss med en rullande 5-årsplan och siktar på en fördubbling på 5 år. I varje fall får vi nog snart räkna med en ytterligare utbyggnad om vi skall hänga med i svängarna. Det är därför synnerligen önskvärt att vi snart får klart hur det blir med markfrågan, eftersom redan vår nuvarande byggnad håller på att kollidera med tomtgränsen.
Ordet överlämnades därefter till stadsfullmäktiges 2:e vice ordförande, ombudsman Uno Johansson, som bland annat föreslog att vi skulle ha litet större rubriker för duktiga företagare i våra tidningar. (Om vi inte minns fel har vi företagschefen Lind två dagar på rad på första sidan i TT). Han konstaterade att företaget sitter trångt och lovade allt från stadens sida skulle göras för att lämna mark till ytterligare expansion. Han hälsade företaget välkommet åter till staden, som med oblida ögon såg när det försvann ut ur den.
– Men vi fick införliva området för att få dig tillbaka till staden igen, sade herr Johansson, och slutade med att utbringa ett fyrfaldigt leve och överlämnade blommor.
Distriktschefen Ingvar Carlsson, Facit, nämnde att Cerbo fått det första kontorslandskapet i trakten, ja i hela Västsverige, Göteborg undantaget. Som gåva överlämnade han en ordförandeklubba.
Invigningsceremonin inramades av ett trevligt kaffesamkväm i vilket även anställda vid företaget deltog.
I samband med artikeln förekom ett antal annonser:
