Quantcast
Channel: Trollhättan 100
Viewing all articles
Browse latest Browse all 309

Stadshus diskuteras 1906 till 1908

$
0
0

Ett stadshus diskuterades redan 1906, och i detta inlägg ska vi titta närmare på vad Tidningen Trollhättan rapporterat kring nämnda byggnads tillkomst, flera år innan stadshuset de facto fanns. Häng med!  

Byggnadsnämnden och kommunalnämnden beslutade i augusti 1906 att tre våningar stadshus i kvarteret Merkurius var olämpligt och att området var för inskränkt för uppförande av ett så kallat stadshus. Men i september fick herrarna P Dahlberg, J Pihl och A Kjelldahl i uppdrag att underhandla med ägarna till tomterna 4 och 5 i kvarteret Merkurius om inköp av dessa tomter för kommunens räkning. Om en preliminär uppgörelse kan komma till stånd, kommer stämmans godkännande att begäras, och därefter ska även nämnda herrar få ta fram förslag.

Tomterna köptes in, förslag utarbetades och i mars året efter, 1907, inbjöds allmänheten till IOGT:s ordenshus för att dessa skulle kunna ha synpunkter på stadshuset med hotell och andra lokaler för prissumman en kvarts miljon.

Men helt ense var man inte. Ungefär 1,5 år senare, i oktober 1908, rapporterade Tidningen Trollhättan att stadshusfrågan nu närmar sig sin lösning.  Inte mindre än fyra vidlyftiga förslag med ritningar och utredningar hade nu lämnats in.

De lokaler som de herrarna (där P Dahlberg nu blivit utbytt mot A Strömberg, men som i övrigt var samma som ovan nämnt) ansåg nödvändiga var rådhussal, arkiv, ämbetsrum för borgmästaren, för rådmännen, för den allmänna åklagaren, väntrum, rum för polischefen, för öfverkonstapel, för polisvakt, arrestlokal som har lämplig kommunikation med rådhussalen, bårhus, rum för stadsfogde och kronokassör, för exekutionsbetjänt, kassahvalf och arkiv, sessionssal för stadsfullmäktige samt ett rum för enskilda öfverläggningar, vidare lokal för drätselkammare, byggnadsnämnd, stadsingeniör, stadskassör samt för de särskilda grenarne af stadsförvaltningen och arbetande kommittéer.

”Enda sättet att anskaffa fullt lämpliga lokaler för stadsförvaltningen, anser kommittén vara att bygga nytt.”

Efter att ha undersökt olika tomter har valet fallit på tomterna vid Karl Johans torgs nordöstra sida, vilket ligger centralt i närheten av kanaltrafiken och som i kommersiellt och etiskt hänseende är de mest fördelaktiga för ett blivande stadshus.

Kostnadsberäkningen för de olika förslagen landar på:
1. 243 000
2. 428 000
3. 650 000
4. 668 000

1. Lokaler huvidsakligen endast för stadsförvaltningen samt några sådana till uthyrning (kvarteret Merkurius).

2. Lokaler till stadsförvaltningen kombinerat med hotell samt några få lokaler till uthyrning (kvarteret Merkurius).

3. Lokaler till stadsförvaltningen kombinerat med hotell samt flera lokaler till uthyrning, varjämte en rymlig saluhall för kött- och fiskhandel med mera (kommunens två tomter i kvarteret Merkurius samt Mattssons och Nilssons tomter).

4. En förändring och förbättring av förslag 3: lokaler för stadsförvaltningen kombinerat med hotell- och konsertsalong, stor saluhall och brandstation (samma tomter som förslag 3). Genom en gatas framdragande emellan Storgatan och Österlånggatan får hela byggnadskomplexet ett fristående läge med fasader åt alla sidor och blir således en överensstämmelse med vad som är brukligt på andra platser, såväl i Sverige som i utlandet och vad som anses eftersträvansvärt för dylika byggnader. Saluhallen som blir ljus och rymlig vetter åt den nyupptagna gatan och görs helt och hållet oberoende av byggnadens övriga lokaler. Särskild inkörsport respektive ingång till polis- och brandstationer samt till de mot torget och Österlånggatan belägna affärslokalerna. För brandstationen finns i detta förslag på rum för ångspruta, brandstege, manskapsvagn, logement för brandmanskapet samt stall och fodervind.

Förslag 4 förordas från herrarnas sida. Utifrån en praktiskt och estetisk synpunkt anses det som den bästa och mest fördelaktiga lösningen.

Till saken hör att riksdagen beslutat att en ny trafikkanal ska byggas genom Trollhättan och att denna kommer att framdragas där kommunens Grand Hotell nu är belägen. Detta hotell måste därför inlösas av kronan, varigenom kommunen mister en av sina största inkomstkällor. Men inte bara det, staden blir dessutom utan hotell.

Ett samhälle som Trollhättan, som årligen besöks av ett stort antal resenärer, mest ”utländingar”, kan väl inte ställas utan resurser att mottaga och härbärgera dessa. I lokaltidningen anges det därför att det är ”en kommunal angelägenhet af stor betydelse att ett tids- och ändamålsenligt hotell blir på kommunens bekostnad uppfördt”.

2015-11-15 13.56.47 - 30 oktober 1908
Från Tidningen Trollhättan, oktober 1908.

Ett par dagar senare publicerar Tidningen Trollhättan ovanstående bild på vad herrarna helst vill låta bygga. Bilden visar fasaden mot Karl Johans torg. Första våningen ska inrymma två butiker med kontor och lagerrum samt lagerkällare. Här finner man dessutom huvudentréerna till hotell- och rådhusavdelningarna. Från hotellets huvudentré leder en personhiss genom byggnadens alla våningar. Portierrum och telefon finns i närheten av huvudtrappan.  Från denna entré liksom den från Storgatan kommer man in i en större vestibul med kapprum och toaletter för konsertsalen.

Konsertsalen går genom två våningar och är försedd med överljus av tillräcklig storlek. Från andra våningen finns ingång till en rymlig läktare. Totalt rymmer salen cirka 400 personer.

I hörnpartierna mot torget ryms banklokal med direktörs- och direktionsrum, kassahvalf, tambur och toaletter. Här återfinns också en större lokal för spritbolaget med lagerrum och lagerkällare. Intill Spritbolagets lokaler finns en utskänkningslokal med tillhörande kök. Därutöver en uppgång till ämbetsrummen i andra och tredje våningarna samt polisvakts, stadsfiskals- och överkonstapelrum jämte 6 celler i våningsplan 2 och toalettrum.

Brandstationslokal för ångspruta och manskapsvagn, samt stall för fyra hästar med vaktrum är förlagda till hörnet vid nya gatan. Mot nya gata och med ingång mot denna ligger saluhallen i två våningar. Här finns plats för 27 salustånd på första våningen och 24 på andra på våningen. Herr- och damtoaletter, telefoner och cafélokal finns också. Stora källarutrymmen är anordnade under hela saluhallen och besiktningsrum ligger i omedelbart samband med saluhallen och förbundna sinsemellan med två bekväma trappor. Intill besiktningsrummet finns en mindre butik med lagerrum som behov kan användas av saluhallen.

I andra våningen till hotellavdelningen inkommer man från huvudtrappan och hissen till en större hall och därifrån till matsalar och cafélokalerna. Personhissen och toaletterna ligger i omedelbar närhet av huvudtrappan. Herrtoaletterna är även direkt tillgängliga från biljarden.

En rymlig och ljus passage förenar matsalarna och serveringsrummet vari direkt tillgång finns till kallskänk och kök. Kontrollen för all servering är förlagd i serveringspassagen så att allt som utlämnas från kök eller kallskänk ovillkorligen måste passera kontrollen. Köket är rymligt tilltaget med fristående spisel, skafferi och förrådsrum (även matrum för kökspersonalen), rum för kokerskan, diskrum, kallskänk och kontor är alla belägna så att bekväm förbindelse mellan samtliga de lokaler som bildar köks- och kontorsdepartementet.

Över saluhallen finns i denna våning fyra gästrum eller rum för blivande hotellföreståndaren, samt fem rum för betjäning.

Till rådhusavdelningen inkommer man från huvudtrappan genom en större hall samt från bitrappan genom korridoren som mynnar i hallen. Borgmästarens rum med tillhörande större arkivrum, toalett, rådhusrättens sessionsrum med vittnesrum är förlagda mot torget. Intill detsamma med omedelbar följd ligger skrivrum för rättsbiträden, rådmännens rum med valv, stadsfogde och expedition. Här finns också drätselkammarens lokal jämte valv. Toaletter ligger bekvämt tillgängliga. På detta våningsplan ligger också en bostadslägenhet om 2 rum och kök samt logementsrum och materialrum för brandstationens behov. Direkta förbindelser med brandstationen finns anordnade såväl medelst trappa som genom glidstänger.

Tredje våningen till hotellavdelningen uppkommer man direkt i stora korridoren, såväl från huvudtrappan som via hissen. Resanderummen är 26 till antalet. Därtill finns uppackningsrum, toaletter och bad. Sju av dessa rum är försedda med tambur och alkovplatser. I detta våningsplan finns också betjäningsrum, skåp för linne och städskrubbar.

Rådhusavdelningen på våning tre innehåller sessionsrum med överläggningsrum, arkiv- och kapprum, förrum samt rum för nämnder, vaktmästare och renhållningsverk, stadsingenjör och arkitekt med ritrum, byggnadsnämndens rumjämte arkiv, hall och toalett.

Hotellets fjärde våning innehåller tio resanderum samt tre betjäningsrum jämte toaletter. Också tvättstuga, samt stryk- och mangelrum finns här.

Vi återkommer till stadshuset i senare inlägg. 

Av Sara Lind Etnologi-stud. Frilansjournalist

Viewing all articles
Browse latest Browse all 309

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!